Hoe krijgt mijn kind meer zelfvertrouwen?

Een gezond gevoel van eigenwaarde en een goed zelfbeeld behoren tot de belangrijkste vaardigheden die we (jonge) kinderen kunnen leren.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen met een sterk gevoel van eigenwaarde zich kunnen richten op hun passiviteit, ze zijn gelukkiger en leiden een meer bevredigend leven dan mensen met een laag gevoel van eigenwaarde en gebrek aan (zelf)vertrouwen.

Als ouder heb je een groot aandeel in de ontwikkeling van je kind , het gevoel van eigenwaarde en om te gaan met wat het overkomt in het leven.

Ik weet dat het allemaal makkelijk klinkt….alleen dat is het niet. Hieronder staan enkele tips voor het bouwen aan zelfvertrouwen bij je kind.

Negen tips voor meer zelfvertrouwen voor je kind(eren)

 • Beloon je kind voor goed gedrag. Zeg niets bij “slecht” gedrag. Pak elke mogelijkheid aan om positief te reageren op de dingen die het wel goed doet. Vaak zijn we gericht op wat er NIET goed gaat in plaats van wat er WEL goed gaat. Er zijn ook vaak momenten dat we gedrag als “normaal” zien in plaats van goed gedrag.
  ..
 • Als het nodig om het gedrag te veranderen, richt je dan op het gedrag niet op je kind. Het is het gedrag wat je graag veranderd zou willen zien, immers je houdt nog steeds van je kind. Bijvoorbeeld: Niet: “wat ben je vervelend”. Wel: “ik vind het vervelend als je zo’n toon tegen me aanslaat.
  .
 • Erken elke inspanning die je kind maakt, zelfs als het resultaat niet optimaal is. Zeg niet iets in de trant van: “Ik zei het je nog zo.” Wanneer je kind een “fout” maakt, leer het door te bespreken wat er is gebeurd. Wat er de volgende keer veranderd zou kunnen worden en wat hij/zij  ervan geleerd heeft. Zulke gesprekken kunnen heel verrassend zijn. Zoek het positieve in elke ervaring.
  .
 • Breng tijd met je kind door. Het is echt veel belangrijker dan het materiële. Ik heb zelf twee meiden en elke keer doe ik met één kind iets speciaals. Heerlijk die quality time met ze.
  .
 • Woon zoveel mogelijk activiteiten van je kind bij. Wat is er mooier dan één van je ouders aan de zijlijn, of op de voorste rij. Dit wordt herinnerd voor het leven. Ik heb het dan ook echt gemist in mijn leven. Zelfs bij de avondvierdaagse waren mijn ouders er pas als de intocht al voorbij was en dat doet zo’n zeer. Zelfs jaren later bij het ‘inhalen’ van mijn eigen kinderen voelde ik nog het verdriet van toen.
  .
 • Moedig je kind aan om met anderen om te gaan. Wat is er fijner dan van je huis een leuke, veilige plek te maken die hun vrienden graag willen bezoeken. Ook hierin ben ik veel te kort gekomen. Van mijn ouders mocht ik maar één vriendinnetje mee naar huis nemen,  maar ja,  je wisselt toch regelmatig? Dat zie ik zelfs nu nog steeds. Er komen vrienden bij maar er gaan ook wel eens vrienden weg.
  .
 • Geef veel bemoediging en knuffels. Dit is belangrijk, met name als er iets “fout” gaat.
  .
 • Luister naar je kind. Dat is iets waar ik zelf nog wel eens lastig vind.  Ik zit vaak achter de laptop en dan komt het nogal eens voor dat ze iets vertellen als ik net druk aan het typen ben of midden in een verhaal zit. Ik heb dan ook een luister half uur en de avondmaaltijd vind ik ook heel belangrijk. We hebben het allemaal druk, dus soms moet je tijd maken om te luisteren. Als je luistert kijk dan ook naar de non-verbale communicatie oftewel de lichaamstaal. Hierin kan je vaak de ware betekenis zien van wat je kind vertelt.